Menu
EUR
Creatief bezig zijn is niet alleen leuk maar ook leerzaam

Creatief bezig zijn is niet alleen leuk maar ook leerzaam

Hoe kan je kinderen stimuleren om creatief te zijn?

Niet elk kind is van zichzelf heel creatief. Maar elk kind kan wel creatief zijn op haar/zijn manier. Moedig het kind aan om eens na te denken over leuke dingen dat het kan maken. Geef eventueel wat tips rond de periode dat het is. Bv herfst, kerst, enz.
Maak een gezellig plekje in de woonkamer waar je kind kan werken aan het creatieve project, maar waar het toch nog dicht bij je zit. Zodat hij/zij vragen kan stellen.
Probeer het kind ook zijn eigen fantasie te laten gebruiken en ga hierin mee. Ook al lijkt het een raar idee, de creativiteit en verbeelding van het kind is het belangrijkste.

Waarmee kunnen kinderen creatief aan de slag?

Tekengerief zoals potloden, stiften, verf, lijm en allerhande dagelijks materiaal kennen we allemaal. Daar komen ze al een heel eind mee.
De versiering van hun project heeft altijd wel een kleurtje nodig.

Maar ga ook zelf eens mee denken, Bv in de herfst vind je mooie bladeren en allerlei moois in het park. Ga samen met hen rapen en laat ze dit daarna zelfstandig verwerken in hun eigen fantasie. Zelfexpressie leren ze door het knutselen.
Door hun creativiteit kunnen hun ze al hun gevoelens steken in hun kunstwerk ! De expressie uit zich als het klaar is.

Zelfs de fijne motoriek wordt gestimuleerd

Doordat kinderen hun handen en vingers gebruiken om bv. een penseel of potlood vast te nemen maken ze gebruik van de spiertjes in hun handen.
Later wanneer ze gaan leren schrijven is dit een heel belangrijke vaardigheid.

De Avenir Scratch tekeningen helpen hierin het kind een stapje verder. Door het pennetje goed te leren vast houden kunnen ze tekeningen tevoorschijn krassen. Stapje voor stapje komt er iets moois naar voren. Dit is een leuk voorbeeld van hoe ze fantaseren tijdens het ontdekken van hun mooie tekening.

Maar naast de klassieke tekenboeken of tekenbladeren zijn er nog genoeg andere alternatieven om te kleuren of tekenen.
Zo bestaan er naast de gewone krijtjes, wasco krijtjes maar ook krijtjes op basis van olie.
Het nadeel van de "normale krijtjes" is dat ze stof en vuil afgeven op de handen en de kleding. Met krijtjes op oliebasis is dit niet het geval. Met de herbruikbare krijtboeken van jaq jaq bird heb je telkens opnieuw tekenplezier. Deze boekjes zijn ideaal om mee te nemen.
Op restaurant, in de wagen of de trein. Overal kan je hierin tekenen of kleuren. De krijtjes op olie basis glijden over deze speciale bladeren en geven geen vuil af aan handen of kleding.
Daarom zijn ze ideaal op elk moment van de dag. Ze zijn er in verschillende thema’s en kleuren. Doordat ze telkens opnieuw kunnen worden proper gemaakt (met vochtig doekje) is het een zeer duurzaam product.

Soorten creatief speelgoed

Schrijven, tekenen, kleuren, knippen en plakken is een groot onderdeel van creatief bezig zijn. Maar hiernaast zijn er natuurlijk nog veel andere leuke knutselprojecten.
Denk maar aan het maken van figuurtjes met papier zoals origami, creagami, of het maken van een pixel art tekeningen. Bij deze tekening moet je aan de hand van stickertjes in de juiste kleuren op de juiste plek te kleven zodat de tekening duidelijk en mooi wordt.

Kortom, genoeg creatieve ideeën om de kinderen te laten ontdekken en creëren.
Tijdens het knutselen leren kinderen ook om zich een langere tijd te concentreren op hun project. Maar ook het sociale aspect is hierin zeer belangrijk. Door samen te knutselen met andere kinderen of ouders leren ze beter te communiceren en samen te werken.

Het is ook belangrijk om de juiste materialen per leeftijd aan te bieden. Te moeilijke dingen zien kinderen niet als een uitdaging, maar als een teleurstelling als het niet lukt.
Het allerbelangrijkste is en blijft natuurlijk dat kinderen het leuk vinden of leuk gaan vinden door het te doen. Is het niet altijd even goed gelukt, geef dan toch mee wat super goed gegaan is en wat minder ging. Zo kan je samen oplossingen zoeken in het project.

Heel veel knutselplezier ! vooral nu met de winter voor de deur kan dit super leuk zijn.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »